Nieuwsbrief - Februari 2015
Editie 58

Aftellen naar de Zorg & ICT

Volgende maand kunt u in de Zorg & ICT-editie van onze nieuwsbrief lezen wat er op onze stand te zien zal zijn. Alvast een voorproefje? U kunt op onze stand de nieuwste eyetracker van Tobii Dynavox zelf uitproberen. Bij de introductie van deze innovatieve oplossing lag de nadruk nog vooral op communicatie door middel van oogbesturing. Inmiddels zijn de zorgtoepassingen echter veel breder. Zo is eyetracking ook bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van cognitieve testen. En er is meer goed nieuws: dankzij het nieuwe instapmodel is het nu extra betaalbaar om deze technologie in huis te halen!

Hebt u uw gratis kaarten voor de Zorg & ICT nog niet aangevraagd? Doe het dan nu het nog kan. En registreert u zich via onze website? Dan krijgt u bij ons op de stand een leuk presentje!

Dossiers aan het bed met MioCARE

In de moderne zorg is mobiliteit niet meer weg te denken. Patiëntdossiers zijn aan het bed inzichtelijk en bij te werken. Geweldig, want dit betekent minder papierstroom en minder menselijke fouten. Wij zien een sterke toename in het gebruik van tablets als mobiele oplossing. EPD-leveranciers spelen hierop in door hun systemen mobiel toegankelijk te maken. Daarnaast ontwikkelen veel ziekenhuizen hun eigen apps.

De tablets van MioCARE zijn specifiek ontwikkeld voor de zorg. Ze onderscheiden zich van consumententablets door de stevige, antimicrobiële behuizing en een barcodescanner die ideaal is voor patiëntidentificatie. Kortom, de ideale Android-tablet voor de zorg!

'Closed Loop' in een notendop

Weet u wat ‘Closed Loop Medication Management’ is? Simpel gezegd komt het neer op één gecontroleerd systeem voor het gehele medicatieproces, van voorschrijven tot toedienen. Met CLMM krijgt elke patiënt de juiste medicijnen op het juiste moment. Efficiënt en zonder ruimte voor menselijke fouten.

Hoe dat werkt in de praktijk verschilt per omgeving, maar hieronder een voorbeeld:
 

  • Voorschrijving
    De arts stuurt zijn order elektronisch naar de ziekenhuisapotheek. Het systeem waarschuwt hem vooraf voor patiëntallergieën, conflicterend medicijngebruik of een onjuiste dosering.
  • Samenstelling
    De ziekenhuisapotheek bereidt de bestelling voor. Per uitgifte worden de juiste medicijnen in een zakje gedaan en voorzien van barcode. Ook in deze stap vindt er controle plaats op allergieën, conflicterende medicijnen en dosering.
  • Transport
    Transport naar de afdeling gebeurt in veilig afgesloten medicijnkarren. Het juiste medicijnvakje opent wanneer de barcode van de patiënt gescand wordt.
  • Uitgifte
    Het verplegend personeel controleert of de barcode van de medicijnen overeenkomt met de barcode van de patiënt voordat de medicijnen worden uitgegeven.
  • Follow-up
    Hoe het lichaam van de patiënt op de medicijnen reageert wordt ook in het systeem geregistreerd. Door dit te bewaken kan de medicatie worden aangepast wanneer dit nodig is. De cirkel is rond en het proces begint weer opnieuw.


Meer weten over CLMM? Vraag het uw accountmanager!

Minder pijn met een VR-bril op

Kent u de Oculus Rift al? Dit is een speciale bril die de drager volledig laat opgaan in een virtuele wereld. De VR-bril is ontwikkeld voor computerspellen maar de mogelijkheden zijn veel breder. Verschillende zorgverleners kijken al welke rol ‘virtual reality’ kan spelen binnen de zorg. 

De consumentenversie van de bril is nog niet op de markt maar het Martini Ziekenhuis in Groningen zet de Oculus Rift nu al succesvol in op het brandwondencentrum. Bij patiënten met ernstige brandwonden moet het verband dagelijks verwisseld worden. Een pijnlijke operatie die ongeveer een half uur duurt. Tijdens een verbandwissel kunnen patiënten met de Oculus Rift een computerspel spelen. De bril sluit hun normale zicht af, waardoor ze volledig kunnen opgaan in het spel. Zo wordt het aandachtcentrum van de hersenen verlegd en ervaren ze aanzienlijk minder pijn. Een alternatieve pijnstiller dus.

Wist u dat ...

... Google werkt aan een pil die kanker in een beginnend stadium kan ontdekken? De pil bevat nanodeeltjes die worden opgenomen in de bloedbaan en actief op zoek gaan naar kankercellen. Deze deeltjes rapporteren hun bevindingen vervolgens aan een slimme armband die de resultaten weergeeft. 

Organisatie

Met meer dan 15 jaar ervaring staat ons sales en technisch team klaar om uw vragen te beantwoorden.

tel: +31 182 379 377
fax: +31 182 379 374
e-mail: info@formex-medical.nl

 
Wilfred van Deurzen Rene Cramer Martijn Hollemans
Anand Chotkan Priscilla Gonçalves Jolieke Versluis