Nieuwsbrief - November 2020
Editie 118

Licht aan het einde van de coronatunnel

Hèhè, deze maand was er eindelijk een beetje goed coronanieuws! Dat konden we wel gebruiken. We zijn over het hoogtepunt van de tweede golf heen (al is elke besmetting er natuurlijk één te veel) en de vaccinontwikkeling lijkt in een stroomversnelling te zijn geraakt. Het voelt als licht aan het einde van een hele lange tunnel.

Reden dus om optimistisch te zijn, al blijven we voorzichtig. Het kan zomaar weer omslaan wanneer we de teugels een beetje laten vieren. Zelf zeggen we corona het liefst vandaag nog vaarwel, maar zolang het virus onder ons is helpen wij je er zo goed mogelijk mee omgaan. Alles wat je daarbij nodig hebt vind je op onze speciale coronapagina.

De Travis Touch op de Neonatologie

Omdat de praktijk vaak weerbarstig is hechten we veel waarde aan feedback van de werkvloer. Superfijn daarom dat we onlangs een mail kregen van een IC neonatologie. Jozua gebruikt daar onze Travis Touch vertaalcomputer als hulpje bij de communicatie met buitenlandse ouders en wilde zijn ervaringen graag delen. Dit is wat hij ons schreef.

"De Travis is heel eenvoudig in gebruik. Ouders kiezen hun taal door deze in het Engels in te spreken of door hun vlag te kiezen. Daarna kun je het gesprek starten. Het is handig om ouders via de Travis uit te leggen dat ze korte zinnen moeten maken, dat werkt het beste. Een andere tip is om een vragende zin af te sluiten met een uitgesproken vraagteken, dan vertaalt Travis deze beter.

Om duidelijk te krijgen hoe goed de Travis aansluit op de medische wereld hebben we een klein onderzoek gedaan met zinnen vol vaktermen van onze afdeling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld trilbeademing, prematuur, röntgenfoto en blaaskatheter. Collega's met een buitenlandse achtergrond hebben ons geholpen om de vertaling naar Kroatisch, Italiaans, Turks, Afrikaans, Duits en Portugees te beoordelen. Zij gaven elke vertaalde zin een cijfer van 1-10. De gemiddelde score was een 9,1 en dit had zelfs nog hoger kunnen zijn als we eenvoudigere zinnen hadden gekozen!

Onze conclusie is dat de Travis Touch een waardevolle aanvulling is op onze afdeling. Vooral voor de gesprekken aan bed is hij erg handig. Het maakt je minder machteloos in de communicatie met buitenlandse ouders."

Nood-PC's voor nood-IC's

Een pandemie is de lakmoesproef voor elk zorgsysteem. Het coronavirus heeft de zwaktes in ons systeem blootgelegd, maar ook onze kracht getoond. Ja, we waren onvoldoende voorbereid op een pandemie, maar we waren ook in staat om de IC-capaciteit in recordtijd op te schalen. Daar mogen we best trots op zijn, want dat is niet eenvoudig.

Een nnood-IC inrichten is meer dan schuiven met een paar bedden. Je hebt specialistische apparatuur nodig die niet zomaar ergens op de plank ligt. Medische apparaten worden vaak gebouwd op bestelling en hebben weken levertijd. Daar kon niemand op wachten!

Om het Erasmus MC te helpen met het inrichten van hun tijdelijke IC's hebben we daarom vijfendertig medische PC's gerefurbished. We hebben nieuwe SSD's geplaatst, batterijen vervangen, antibacteriële schermfolie aangebracht, schoongemaakt en getest. Dat alles in een dag of twee! Zo waren ze in Rotterdam mooi op tijd klaar voor de grootste piek.

Onyx Venus: dé mobiele medische all-in-one PC

Vrijheid, flexibiliteit, beschikbaarheid. Venus is dé mobiele medische all-in-one PC. Venus heeft alles wat een medische PC medisch maakt. Ze is hygiënisch en elektrisch veilig. Maar ze heeft ook iets extras. Dat zit 'm in de verwisselbare accu's. Venus heeft twee batterijen daardoor is ze niet afhankelijk van kabels, stopcontacten of netstroom. Dat geeft een hoop vrijheid!

Venus werkt gewoon overal en altijd, of je haar nu op een cart plaatst, op een medicijnwagen of aan de muur. Op één set batterijen kan ze tot 9 uur door en je verwisselt ze in een tel. Zo staat Venus 24/7 voor je klaar.

We houden contact!

Nu we een stuk minder bezoekjes afleggen dan we graag zouden willen is het voor ons een beetje zoeken naar nieuwe manieren om in contact te blijven. Het liefst lekker laagdrempelig en persoonlijk. Natuurlijk kun je ons altijd bellen (die technologie heeft zich inmiddels wel bewezen) maar omdat we nu eenmaal kinderen zijn van het digitale tijdperk willen we het ook wat eigentijdser aanpakken. Op onze website vind je daarom nu een knop om snel je vraag via WhatsApp te stellen. Superhandig als je onze website bezoekt op je mobieltje. De telefoon ligt bij Simone, die altijd lekker snel op appjes reageert.

Daarnaast zijn we een stuk actiever geworden op onze sociale media. Joost en Megan stoppen er een hoop tijd in en zouden het daarom leuk vinden als jij ons daar volgt. Als volger krijg je ook alle updates die de nieuwsbrief niet halen en kun je af en toe een leuke actie van ons verwachten. Zo verloten we volgende maand een kerstcadeautje onder al onze nieuwe volgers op Linkedin, dus klik snel op 'volgen' als je nog niet bij de groep hoort!

De Medigear WOW Essential

Het is met carts een beetje zoals met auto's. Je kunt ze zo luxe en uitgebreid krijgen als je wilt, maar daar hoort ook een prijskaartje bij. Het is gemakkelijk enthousiast worden over alles wat mogelijk is, maar voor de portemonnee is het soms goed om een stapje terug te doen en eens goed te kijken wat je nu écht nodig hebt. Misschien kom je dan wel uit bij een cart zonder toeters en bellen. De WOW Essential is niet voor niets een van onze hardlopers. Plaats er een muis en laptop op en je hebt al een prima mobiele werkplek. Het hoeft echt niet altijd veel te kosten!

De zorg in het nieuws

Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5 procent) zich direct wil laten vaccineren zodra een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2 procent) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren.

Bron: nationalezorggids.nl

Organisatie

adres: Westbaan 350 B21, 2841MR Moordrecht
tel: +31 182 379 377
e-mail: info@formex-medical.nl

Wilfred van Deurzen Tim Baas Jacky Heijnis
Simone Kuijvenhoven Bob Hopmans Ronald Brautigam